2013 m. liepos 12 d., penktadienis

Šilumos siurblio avarija

Ankstyvą rytą nusileidžiu į katilinę rūsyje. Šilumos siurblio švieslentėje randu klaidos pranešimą:

Sutrikimo metu siurblys nereaguoja į komandas. Skambinu garantinio aptarnavimo tarnybai ir pranešimu apie sutrikimą. Meistras pažadėjo atvažiuoti antros dienos pusėje. Praėjus pusvalandžiui klaida dingo. Skambinu meistrui ir pranešu esamą situaciją. Paleidžiu siurblį su atstovo palaiminimu, ruošiamas karštas vanduo. Praėjus ~20min pasigirsta pokštelėjimas rūsyje, išmušė pagrindinį saugiklį lauke. Vėl skambinu avariniai tarnybai, pažadėjo atvažiuoti. Laukiu.
Atvykęs meistras pradeda apdailos detalių ardymą. Nuėmus pagrindines apdailos skardas randame drėgmės, lašų. Pasirodo vanduo skverbėsi per flanšo tarpinę:

Dėl perdidelio slėgio vanduo pradėjo iš lėto sunktis, susirinkęs kondensatas, lašai papuolė ant plokščių. Kliuvo fazių kontrolės rėlei. Įvyko trumpas jungimas ir to pasekoje išmušė saugiklius. Apžiūrėjus rėlę nustatoma, kad ji pažeista, reikia keisti nauja (žr. mėlyną dėžutę):
Greitai nustatoma kodėl pakilo slėgis. Pasirodo santechnikas Rimas Šilas (UAB Alaiva) neįdėjo apsauginio vožtuvo tarp šalto vandens, vienos krypties vožtuvo ir boilerio. Siurblio paleidimo metu ši svarbi apsaugos detalė taip pat buvo pražiopsota Viessman garantinio aptarnavimo atstovų "Santechnikos Spektras".
Nuperkamas trišakis, apsauginis vožtuvas 8 Bar, surandamas manometras 6 Bar. Vyksta montavimo darbai:

Šalto vandens gręžinio siurblys įsijungia, kai slėgis hidrofore pasiekia 2 barų ir išsijungia pasiekus 4. Laikinai atjungus fazių kontrolės rėlę pajungiamas kompresoriaus maitinimas. Toliau bandoma prišildyti vandenį, paleidžiamas kompresorius. Vandeniui sušilus +30 laipsnių

manometras jau rodo gerokai virš 6 barų, rodyklė apsisuka 360 laipsnių:

Suveikia apsauginis, slėgis krenta žemiau 6 barų:

Keičiamas manometras rodantis iki 16 barų:

Bijau net įsivaizduoti koks slėgis buvo boilerio viduje nesant apsauginiam vožtuvui, šildant vandenį iki +60 laipsnių. Esant tokiam milžiniškam slėgiui modifikuojasi ir pats boileris. Išorinė poliuretano izoliacija įtrūko ir boileris išsipletė ~2cm:





Už savaitės gauta ir pakeista fazių kontrolės rėlė. Toliau šildant vandenį nuotekio nepastebėta. Praėjus kelioms dienoms atsukus karšto vandens čiaupą jaučiamas geležies kvapas. Įtariama, kad tai galėtų būti suaižėjusios emelės vietoje prasidėjusi korozija. 
Reikalauju iš gamintojo pilnos žalos atlyginimo.

Laukite tęsinio...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą